Tampereella on ollut hauska idea tehdä eri hahmojen kulttuuriraitteja, joita pitkin kävelelmällä saa tutustuttua eri puoliin ja kerroksiin kaupunkia. 

Tein itse samoilla jalanjäjillä Jaakon Tampereen, johon olen koonnut itselleni merkityksellisiä paikkoja eri puolilta Tamperetta, pienin maininnoin siitä, miksi eri paikat ovat tärkeitä.

Rauhaniemi ja Rauhaniemen kansankylpylä

Harvassa paikassa voi saada yhtä täydellisen rentoutumisen kuin Rauhaniemen kansankylpylän löylyissä – etenkin, jos samaan retkeen pystyy yhdistämään yhden tai kaksi kierrosta Kaupin maisemissa kulkevaa “kuntokolmosen” lenkkiä. Rauhaniemeen jokainen tervetullut omana itsenään – oli sitten Tampereelta tai muualta, juuri tänne muuttanut tai ikänsä täällä asunut. Talvella kutsuu avanto, ja kesällä auringonotto kallioilla. Tämä on tapa, johon olen voinut tyttärenikin tutustuttaa.

Olympiakortteli

“Kun minä olin nuori”, kävimme penkkarijatkoillamme Mäntän lukiosta näillä paikoilla sijainneessa hotelli Pinjassa. Noin kymmenen vuotta sitten remontoitu kortteli on kuitenkin monella tapaa ainutlaatuinen yhdistelmä Tampereen nykyistä parasta tarjontaa: eurooppalainen, vehreä kattoterassi vilvoittaa talvella, Tiima tarjoilee erinomaiset cocktailit ja ravintola Muusan ruoka vegesiipineen tunnetaan kautta maan. Tänne löydän usein tieni.

Otavalankadun ja Aleksanterinkadun tienoot

Olen aina ajatellut, että Hämeenkadun eteläpuolinen osa Kyttälää on Tampereen todellinen “downtown”. Kunnon korttelikaupunkiin kuuluu myös ravintolakortteli, ja tällainen on muodostumassa Otavalankadun ja Aleksanterinkadun kulmille – olipa tarve sitten brittityylisille pubille, haute cuisine -ravintolalle, perisuomalaiselle kahvilalle tai pohjoismaiselle gastropubille. Täällä löytyy parin sadan metrin kävelyllä kaikki.

Sammonkatu

Harva katu Tampereella on luonut nahkansa yhtä voimakkaasti ratikan myötä kuin Sammonkatu. Entinen läpiajokatu on saanut viihtyisyyttä viherradasta ja uutta elinvoimaa uusista asukkaista. Kivijalat ovat täynnä yhä monipuolisempia yrityksiä ja erityisesti ravintola- ja kahvilatarjontaa, samalla kun saavutettavuus on huippuluokkaa niin ratikalla, pyörällä, kävellen kuin, kyllä vain, autollakin. Sammonkadusta syntyi nyt sellainen kaupunkitilaa, jonne haluavat muuttaa kaikki – opiskelijat, lapsiperheet ja eläkeläiset. 15 minuutin kaupunkia parhaimmillaan.

Kauppahalli

Pohjoismaiden suurin kauppahalli on monipuolisen ruokakaupan ja ravintoloiden keskittymä. Korona-aika on Kauppahalliakin ravintolasulkuineen koetellut, mutta uskon, että suosio on tulevaisuudessakin taattu. Kun omia tuttaviani käy Tampereella, menemme lähes poikkeuksetta Kauppahaliin lounaalle – ja löytyy sieltä tutut niin lauantaiaamuisin aamukahvilta tai usein arkisin lounaalta. Kauppahalli sopii moneen makuun, ja on itselleni keskeinen osa Tampereen keskustaa.

Sorsapuisto

Oma tamperelaisuuteni on kasvanut Sorsapuiston mukana – opiskelijana olen ollut nauttimassa iltapäivistä ja illoista paahteisessa rinteessä joko kirjan tai kavereiden kanssa. Nykyisin Sorsapuistossa viehättää erityisesti ne osat, jotka tarjoavat perheille erinomaiset leikkipaikat, kaupungin kauneimman puurivin Lähteenkadun varressa ja jäätelöt sekä paikat piknik-vilteille kesäisin.

Tammelantori

Tammelantori on klassikko, jolta haen jouluisin kalat, arkisin tuhdimmat tai kevyemmät lounaat, viikonloppuisin kahvit ja jäätelöt. Samalla Tammelantori on ollut viime aikoina lähde konflikteille, joka kertoo ehkä enemmän siitä, että paikka on tärkeä monelle – ja juuri oma tapa käyttää toria kytkeytyy identiteettiin. Itse uskon ja luotan, että Tammelantorille mahtuvat kaikki – samalla kun tori elää ja monipuolistuu ajassa.

Hatanpään arboretum

Vuodenkierron tietää parhaiten siitä, kun alkaa väkisinkin hakeutua arboretumiin seuraamaan kevään heräämistä, kesän kukkaloistoa tai syksymmällä varautumista talveen. Omat pyörä- ja juoksulenkkini kiertävät usein juuri tänne – eikä siellä tosiaan tarvitse olla yksin.

Toivottavasti tulevaisuudessa: Nekalan koulun tiloissa toimiva kulttuurikeskus

Remontin jälkeen toiveissa on saada tiloja taiteilijoille ja kulttuurintekijöille tehdä töitään – ja esitellä niitä kaupunkilaisille ja vierailijoille. Ajatuksissa keskukseen sopisi myös kahvila tai ravintola, ja kiinnostavaa ohjelmaa joka pitää talon avoimena ja elävänä koko kaupungille.