Tein viikonloppuna erästä projektia ajatellen vähän kaivamista Tilastokeskuksen sivuilla. Samalla syntyi aika pienellä vaivalla vähän NYT:n Great Regression -infografiikan olemusta heijastava sivu Suomen suuresta talouspoliittisesta tarinasta, eli viime laman jälkimainingeista ja sen vaikutuksista. Toteutus on vaatimattomampi (samoin kuin Statin tilastot ennen vuotta 1990, mur!), mutta joitakin aika ilmeisiä kehityskulkuja on nähtävillä. Klikkaa isommaksi.
EDIT: Tuottavuus-käppyrän kohdalla tulisi lukea ”Toisin kuin suuremman tulonjaon vuosina” ei ”Kuten suuremman tulonjaon vuosina”. Luonnollisesti.
4 thoughts to “Kuka toipui lamasta ja kuka ei?”
Joo, lisäksi se ylin kymmenyskään ei ole vaurastunut suhteellisesti. Kaikki on mennyt yhdelle prosentille. Mä tuota kans tutkailin talvella ja tein muutamia graafega
http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/index.php
Kas, aika mielenkiintoinen oli tuo Merja Riihelän väitöskirja aiheeseen liittyen:
http://www.vatt.fi/file/vatt_publication_pdf/t157.pdf
Minua kiinnostaisi tietää, että kuinka paljon tuo alin kymmenys on muuttunut pysyvämmäksi, eli kuinka paljon ihmisiä sieltä siirtyy muihin tuloluokkiin ja kuinka moni jää sinne loukkuun. Saisikohan tästäkin leivottua jotain graafeja?
Olisi mielenkiintoista, mutta vähän vaikeaa kun en ainakaan ole itse heti löytänyt mitään tulonseurantatilastoa. Tällainen taulukko (mutta ei, taaskaan, välinettä itse datan pyörittelyyn) löytyi:
http://www.stat.fi/til/tjt/2009/tjt_2009_2011-05-20_tau_014_fi.html
Tuo nyt tarjoaa siis ainakin sen tiedon, että pienituloisuus keskittyy nuoriin ja toisaalta vanhoihin kotitalouksiin (ei kauhean yllättävää), mutta tuota seurantaa yksittäiselle kotitaloudelle tuo ei tarjoa.
Comments are closed.