Valtuuston lista on kohtuullisen kevyt. Olennaisimpia asioita ovat uusien yhtiöiden perustamiset ja erään kokoomusvaltuutetun palvelualoite. Kaupungin lausunto sote- ja maakuntauudistuksesta menee kesäkuun valtuustoon. Omasta mielestäni lausumiseen ehditään hyvin silloinkin, sillä asia on nyt pöydällä, ja toisaalta näyttää siltä että uusia ongelmia näyttää eduskunnan käsittelyn myötä tulevan päivittäin.

 

Tampereen Voimia liikelaitoksen yhtiöittäminen ja Pirkanmaan Voimian perustaminen

Tampereella ei Helsingin tyyliin tunnu ateria- ja siivouspalveluita tuottavan Voimian yhtiöittäminen herättävän suuria intohimoja. Hyvä niin, sillä joka tapauksessa tämä kannattanee tehdä, tuli maakuntaa tai ei. Tampereen edut tulee turvattua muun muassa osakassopimuksen kautta, jossa enemmistö hallituspaikoista tulee tässä vaiheessa Tampereelle.

 

Monetra Oy:n perustaminen ja Monetra Pirkanmaa Oy:n antiin osallistuminen

Tämäkin on tavallaan valmistautumista tulevaan sote- ja maakuntauudistukseen, kun Tampereen kaupungin talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita (siinä sivussa muuten PSHP:n) siirretään yhdessä mm. oululaisten kanssa perustettavan Monetra Oy:n alle.

Aihepiiri on laaja, ja kaikenlaista kyselyä olen aiemman leipätyöni pohjalta mm. konsernijaostossa harrastanut, mutta ajatus on hyvä ja kaupungin edut turvaava. Jälleen kerran, tuli sotea tai ei. Tässä Tampereella, ja Pirkanmaalla, säilyy omissa käsissä päätökset monesta asiasta, eikä soten tullen talous- ja henkilöstöhallintoa tarvitse antaa valtion toteuttamien toimijoiden käsiin.

Molempia kohtia siis yhdistää tietyiltä osin tamperelais-pirkanmaalaisen autonomian varmistaminen mahdollisen sotenkin oloissa. Elämme jotenkin monella tasolla jännittäviä aikoja.

 

Valtuustoaloite palvelualoitteen käyttöönottamiseksi Tampereella

Nostan aloitteista vain tämän Petri Rajalan (kok.) tekemän palvelualoite-aloitteen, kun sitä ehdotetaan käyttöönotettavaksi. Tämä on ollut käytössä useammalla paikkakunnalla, ja en näe asiassa erityistä mörköä: perusajatus on se, että yritys tai kolmannen sektorin toimija voi tehdä aloitteen kunnallisen palvelun toteuttamisesta yksityisin voimin joko kilpailuttamalla tai kokonaan ulkoistamalla. Tämän jälkeen kunnan pitää sitten verrata omaa toimintoaan tähän haastajan toimintaan.

En ole itse ollut tästä erityisen innostunut (vertailu on usein vaikeaa, ja kaikkea tekemistä on muutenkin kaupungissa), mutta jos tällä on mahdollista saada edes jollain tasolla eri toimintojen kustannuksia näkyviin, niin käyhän se minulle. Samalla on sanottava, että ei vaikkapa katujen puhdistustoiminta (jota on jo osin ulkoistettu) niin erityisen hehkeältä näytä omin voimin tehtynä, etteikö terve kilpailu olisi paikallaan edelleenkin.

Jotenkin kuitenkin näkisin, että eräillä puolueilla kunnallinen toteutus eri tehtävissä on itseisarvo, joten valtuustossa riittänee asiassa puhetta.