Yhdyskuntalautakunta kokoontuu (ks. lista) tiistaina poikkeuksellisesti Galleria Nottbeckissa, koska ennen kokousta meille esitellään ratikkatoimistoa eli ”Big Roomia”. En tiedä, onko Sipilän hallitus vielä avokonttorissa, mutta hyvä että Tampereellakin julkisella puolella osataan tehdä kunnon war room, vaikka sitä eufemismina kutsutaankin toisella nimellä.

 

Ajankohtaiset asiat

Ratikan ohella käydään läpi tonttihakuja 2016 ja Tesoman yleissuunnitelmaa, joka on kokouksessa listallakin.

 

Tesoman yleissuunnitelma

Olennainen täydennysrakentamiskohde Länsi-Tampereella, jossa uusia asukkaita noin 7700 hengen Tesomalle tulisi lähemmäs 4000. Käytännössä kerrosalasta tulisi 80 % asuinkerrostaloihin, joten mahdollisuudet saada kaupunkimaista ympäristöä ovat kohtuullisen hyvät. Kaavojahan täällä on vireillä eri vaiheissaan jo useampi.

Olennaista olisikin nyt pitää sitten EHYT-raportin ehdoista kiinni: tehdään kaupunkimaista ja riittävän hyvät kävely- ja pyöräily-yhteydet sisällään pitävää kaupunkia, niin tuolla palvelut voivatkin parantua. Jos kaavoitus perustuu autokaupunkimaisuuteen, sitten tulee autokaupunkia. Tässähän olennaisena huolena on nyt vireillä oleva kaava, jossa Tesoman potentiaalisen lähijunaseisakkeen viereen kaavaillaan lähinnä automarkettia.

Ajatus kaupungista on muuttunut, ja tämä yleissuunnitelma on ihan hyvä pohja tältä kannalta Tesomallekin.

 

Kaavan asettaminen nähtäville, Hervanta (ratikkavarikko)

Ei huomauttamista itselläni, eräs monista ratikkakaavoista. Muutenhan keskustelussa on ollut paljonkin puhetta liito-oravien suojelusta tällä alueella, mutta ilmeisesti alueelle ollaan saamassa poikkeuslupaa. Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys on ollut asiasta herkkänä, minkä toki ymmärtää, mutta yhdyskuntarakenteen hajautumisen estämiseksi ratikan yhteydessä nyt pitää tehdä joitakin kompromisseja.

Jos haluatte muuten nähdä, miten hassuihin asioihin esimerkiksi EK haluaa virkamiesten käyttävän aikaa, kannattaa katsoa kaavaan liittyvä yritysvaikutusten arviointilomake.

Siinä se on. Kunpa tulisi vielä.
Siinä se on. Kunpa tulisi vielä.

 

Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen, Hämeenkatu 14a (Koskipuiston Rosso)

Tulee hyväksyntään. Olennaisella paikalla oleva kohde, sillä ravintola laajentuu aivan Hämeenkadun kylkeen ja Tammerkosken rannassa. Kaupunkikuvallisesti tulee kuitenkin sopimaan ihan hyvin paikalleen – kunhan pidetään kiinni havainnekuvien korkeatasoisesta ilmeestä. Tämä tulee vielä varmasti kaupunkikuvatoimikunnassa vastaan, ja hyvä niin – vaikka hakijana Pirkanmaan osuuskaupalla on tässä intressi tehdä hyvää jälkeä, parempi katsoa kuin katua.

 

Rosso, näkymä Hämeenkadulta. Kuva: Aihio arkkitehdit
Rosso, näkymä Hämeenkadulta. Kuva: Aihio arkkitehdit

Puistosuunnitelman hyväksyntä, Aaretti Niemisen puisto

Vaikuttaa hyvältä Härmälänrannan kehitykseltä – ja ihan nykyistäkin niittyä ja puustoa säilytetään.

Aaretti_Niemisen_puisto
Puiston yleissuunnitelma (huomaa iso uimaranta ja laituri) – sekä vinkeän näköiset puistokalusteet

 

 

Muut puistosuunnitelmat, Härmälä

Olennaisia puistosuunnitelmia alueelle, pitäen sisällään niin pallokenttää kuin brittihenkistä kartanopuistikkoakin.