Kuten sanottua, yhdyskuntalautakunta kokoontui eilen Hiedanrannan alueella, johon kaupunki alkaa kilpailun avulla hakea ideoita toteutuksesta vuoden 2016 keväällä. Alueessa on historiankin osalta aineksia vaikka mihin. Itse toivon, että Hiedanrannan väliaikaisen toteutuksen avoimuus säilyy myös lopullisessa toteutuksessa.

 

Ajankohtaiset asiat

Hiedanrannan ohella käsittelyssä oli Sammonkadun ja Itsenäisyydenkadun katusuunnitelmat. Evästimme, lautakunnan aikaisempien toiveiden mukaisesti, ratkaisuihin joissa Sammon- ja Itsenäisyydenkadulla ovat keveät ajoratapysäkit myös busseille. Näin ratikan, autoilun pyöräilyn, katukuvan ja kävelyn suhteen saadaan aikaiseksi varsin hyväkin kompromissi. Itsenäisyydenkadun kompromissit ovat rankempia (autoliikenne joutuu pysähtymään (mahdollisten) bussien perässä pysäkkien kohdalla ja esimerkiksi pyöräily toteutuu yhdellä kaksisuuntaisella pyörätiellä), kun taas Sammonkadulla on väljempää (kadunvarsipysäköinnin väheneminen tullee olemaan jonkinlainen keskustelunaihe jatkossa). Yleissuunnitelmat tulevat päätöksentekoon seuraavaan kokoukseen.

Esittelyssä oli myös Hallilan täydennysrakentamisajatukset. Vähän haastavista pinnanmuodoista huolimatta tuonne on saatavissa 8-10 -kerroksista asumista ratikkapysäkin lähelle, ikään kuin vanhan Hallilan ja Hervannan valtaväylän väliin. Perusratkaisuna näytti luonnoksessa oleva useamman talon yhdessä muodostama puolittainen umpikortteli, jossa osa taloista toimii samalla melusuojana Hervannan valtaväylän liikenteen suuntaan. Ehdottomasti vanhan Hallilan pistetaloja parempi ratkaisu.

 

Kaukajärven liikekeskus, Juvankatu, asemakaavan hyväksyminen

Hyväksyttiin, mutta jätin yksimielisesti hyväksytyn ponnen rakennuslupavaihetta evästämään:

”Lautakunta esittää, että rakennuslupavaiheessa varmistetaan joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen käyttäjien esteettömät kulkuyhteydet liikekeskuksen keskeisiin liiketiloihin Kaukajärven keskustasta”

 

Muut lista-asiat

Muut lista-asiat esityksen mukaan. Kuriositeettina mainittakoon, että äänestimme viranhaltijoiden päätöspöytäkirjojen yhteydessä Hämeenkadun itäpään elävöittämisessä teetetystä selvityksestä. Lautakunnan perussuomalainen ja keskustalainen jäsen olisivat halunneet käsitellä Hämeenkadun selvityksiin liittyvää laskua vielä seuraavassa kokouksessa, mutta tähän ei muiden osalta aihetta, joten laskua ei tulla käsittelemään äänin 9-2.

Kallis selvitys tietenkin oli, mutta kallis ja monipuolinen selvittäminen oli aivan ilmiselvästi niin lautakunnan kuin kaupunginhallituksen tahto.