Huomaathan uuden uutiskirjemahdollisuuden sivun oikeassa reunassa – kaupunkipolitiikkaa suoraan omaan sähköpostiin toimitettuna!

Lautakunta kokoontuu kaupungin lunastamalla Hiedanrannan alueella, jonne ajateltuja alustavia ajatuksia tarkastellaan kokouksen yhteydessä.

Ajankohtaiset asiat

Ajankohtaisissa asioissa Itsenäisyydenkadun ja Sammonkadun päivitetyt katusuunnitelmat, jotka lautakunta palautti ennen kesää valmisteluun. Huoli koski silloin bussipysäkkejä, joita ei oltu kaduille merkitty, vaan alun perin ko. katuja ajateltiin puhtaina ratikkakatuina, joilla bussiliikenne kulkee, vaan ei pysähdy. Nyt pysäkit ilman sen kummempia syvennyksiä on kaduille tehty. Kun olin asiasta neuvottelemassa viikolla, eivät nuo näytä uhkaavan kohtuuttomasti sen paremmin ratikkakatu- kuin pyöräilysuunnitelmiakaan – pientä kompromissia on toki tehty. Suurin ongelma lienee kadunvarsipysäköinnin vähentyminen pysäkkien kohdalta, mutta jostakin pitää tinkiä.

Ajankohtaisissa asioissa myös Hallilan täydennysrakentaminen. Hyvä niin, metsäinen lähiö ratikkareitillä tarvitseekin paitsi asuntoja, myös sitä kautta piristystä palvelutarjontaan.

 

Kaupunkiympäristön kehittämisen ydinprosessi, seurantaraportti

Ihan kohtuullisesti pysytään tavoitteissa. Sellaisen huomion kuitenkin tekisin, että luovutettujen omakotitalotonttien lukumäärä voi olla huono tulosmittari aikana, jona ihmiset eivät omakotitaloja halua. Iloisena havaintona pistettäköön merkille että vaihtoehdot ”esimerkillisen laadukkaasta pyöräväylästä” (=Rongankatu/Puutarhakatu), tulevat vielä syksyllä v. 2015 lautakuntaan.

 

Valtuustoaloitteet

Vihreiden Juhana Suoniemen aloite romupyörien poistamisesta yleisistä pyöräparkeista lähtee käyntiin ensimmäisen kerran lokakuussa. Hyvä näin, sillä jokainen pyöräpysäköintipaikka on keskustassa tarpeen.

Perussuomalaisten Terhi Kiemunki, joka on kunnostautunut lähinnä viime aikoina kuljetusten järjestämisessä siirtolaisten vastaiseen mielenosoitukseen, on tehnyt aloitteen taksien paremmista pysähtymispaikoista Hämeenkadulla. Vastauksessa tehdään toimenpidekin Hämeenkatu 28:n kohdalla poistamalla pysäköintipaikkoja. Muuten helpotetaan taksien pysähtymistä jalkakäytävälle.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi. Pidän tätä vähän turhana, kun aloitteeseen käytetyn energian voisi käyttää asioiden aktiiviseen edistämiseen lautakunnassa jokaikinen kerta, kun pyöräilyn ja jalankulun asiat tulevt vastaan.

 

Asemakaavaehdotuksen asettaminen nähtäville, Kyttälä

Ei erityistä, asemakaavaa pitää uudistaa, jotta lautakunnassa annettu poikkeuslupa rakentamiseen voidaan hyväksyä. Vaikuttaa vähän siltä, että joku olisi käpyillyt.

 

Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen, Juvankatu, Kaukajärvi

Kaukajärven liikekeskus. Pysäköintipaikoista ei ainakaan ole pulaa.
Kaukajärven liikekeskus. Pysäköintipaikoista ei ainakaan ole pulaa.

Epävarmojen taloudellisten aikojen ikävimpiä seurauksia on se, että mielikuvitus ja uskallus tukahdutetaan ensimmäisinä. Kaavassa mennäänkin osin näille linjoille: Kaukajärveen ollaan rakennettavinaan keskustaa, ja samalla ajatellaan, että ihmiset saapuvat kauppoihin lähinnä autoilla kuten perinteiseen peltomarkettiin tavataan tulla.

Suunnitelmasta on kaiken kaikkiaan väännetty kaupunkikuvatoimikunnassa useamman kerran, ja siellä lausunnoissa on esiintynyt viihtyisä jalankulku- ja pyöräily-ympäristö. Tästä huolimatta suurimpiin kauppaliikkeisiin ei kulkua suoraan joukkoliikenteellä tai jalankululla ole. En ole ihan tällaisenaan valmis tätä nielemään, vaan jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen paremmat yhteydet olisi varmistettava. Erityisesti tämä suututtaa siksi, että kun kaavaa asetettiin nähtäville, puhuttiin mahdollisuudesta asettaa sisäänkäynnit fiksusti myös muun kuin autoilun osalta.

Hyvääkin on välissä toki tapahtunut: uusien pohdintojen tiimellyksessä suunnitelma on saanut uudenlaista massoittelua asumiseen, kun kerroksia on nostettu neljästä kahdeksaan. Asuintila ei kuitenkaan ole kasvanut, kuten aiemmin kirjoitin. Kaukajärvi ansaitsee mielestäni vähän parempaa.