Photo by Oatsy40
Photo by Oatsy40

Kirjoitin viidennen osan vaaliohjelmasarjaani Aamulehden mielipidepalstalle

Aamulehdessä pitkään käyty keskustelu kaupungin rakentamisesta on eräs oire Suomen kahdesta päällekkäisestä asumiseen liittyvästä ongelmasta. Rakennemuutos ohjaa ihmisiä kasvukeskuksiin ja tyhjentää samalla laajoja alueita muualla.

Hyvä esimerkki tästä oli muutama viikko sitten uutisoitu Kemijärven tilanne, jossa omakotitalot eivät käy kaupaksi edes alle rakennuskustannusten. Asumistrendit muuttuvat myös keskusten lähellä. Esimerkiksi Teiskossa uusille omakotitaloille ei näytä olevan kysyntää.

Samaan aikaan ihmisten halu muuttaa kaupunkeihin on vuosi vuodelta kasvanut. Kehitys on nostanut esiin toisen ongelman. Useammissa mielipiteissä on ajateltu Tampereen keskustan olevan ikään kuin valmis ja jo täynnä ihmisiä – asuntoja ei saisi enää rakentaa lisää.

Ihmisille tulisi kuitenkin antaa oikeus asua kaupungissa.

Rakentamisen rajoittaminen on kohtuutonta heille, jotka haluavat työpaikkojensa perässä muuttaa kaupunkiin tai opiskelujensa jälkeen jäädä tänne työskentelemään. Jos asuntoja ei rakenneta riittävästi, nousevat hinnat keskustassa kohtuuttomasti. Pidemmällä aikavälillä tästä kärsivät kaikki kaupunkilaiset, joiden palveluita eivät tulevat asukkaat ole rahoittamassa. Yksittäiset kinat tulisi asettaa tätä laajempaa taustaa vasten.

Tampereen kaltaisilla keskuksilla on vaikutuksensa myös koko Suomen tulevaisuuteen, ja esimerkiksi Tampereen ratikka tarvitsee valtiolta investointeja. Kaupungistumisella luodaan tulevaisuuden edellytykset arkipäiväisen elämän lisäksi niin taloudelle kuin kulttuurillekin, ja meidän on tehtävä tätä varten oma osamme. Kun jätämme autoiluun ja pysäköintiin liittyvän tilan vähemmälle, riittää paikkoja niin asunnoille kuin puistoillekin.