Usein valtuustoaloitteet ovat aika harmiton tapa tehdä politiikkaa ja politikoida: tuodaan esiin joku näkökohta, joka on yleisesti hyväksytty ja jolle haluttaisiin tehdä jotain, mutta ei oikein voida (ks. marjapiirakkaa koululaisille). Tai sitten keskusteluun voi nostaa kiistanalaisemmankin aiheen, joka ansaitsee huomiota (ks. Särkänniemen delfiinit).

Mutta sitten aina välillä on toisenlaisiakin, kuten tämä lähinnä demaritaustainen aloite ”aloite kaupungin hallitsemien kiinteistöjen ilmanvaihdon rajoittamisen luopumisesta energiasäästön vuoksi”. Lähtökohtana on se, että jos ilmanvaihtoa ei pidetä jatkuvasti päällä, koulut homehtuvat ja uusien rakentaminen sitten maksaa enemmän. Energiansäästöllä kun ei vastaavia ratkaisuja saavuteta.

Vastauksessa virkamiehet toteavat, että niissä kouluissa, joissa kosteusongelmia on ollut, ilmanvaihtoa pidetään kyllä päällä. Mutta muualla ongelmia ei ole, ja ohjeistus on toinen (ilmanvaihto pidetään päällä pari tuntia ennen ja pari tuntia jälkeen toiminnan). Energiansäästösopimus velvoittaa ja ilmastotavoitteetkin pitää saavuttaa.

Itse kiinnitin huomiota kustannuksiin:

Sammon keskuslukion ilmanvaihtokoneiden jatkuva käyttö tilojen todellisen pääkäyttötarkoituksen tarpeen sijasta aiheuttaisi vuositasolla noin 250 000 euron lisäkustannuksen energialaskuihin. Tilakeskuksen suuresta kiinteistömassan (esim. kouluja noin 70 kpl) vuoksi kaikkien ilmanvaihtokoneiden jatkuva käyttö olisikin tilojen käyttäjille merkittävä kustannustekijä.

Sammon keskuslukio on suuri koulu, mutta voimme arvioida, että keskimääräinen lisäkustannus kouluille (70 kpl) olisi vaikkapa 100 000 euroa vuodessa koulua kohden. Tähän voidaan lisätä päiväkodit ja muut päiväaskartelukeskukset (sanotaan vaikkapa 30 kpl) vielä päälle. Näin aloitteella lisättäisiin 100 000 euron ilmanvaihtokustannukset sadalle rakennukselle, eli 10 miljoonaa euroa.

Se on muuten vain reilun miljoonan euroa vähemmän kuin Tampereen kaupungin subventio joukkoliikenteeseen tai kolmasosa kaupungin ennustetusta alijäämästä. Se on paljon.

One thought to “Paljonko olisit valmis maksamaan koneellisen raikkaista öistä?”

  • iokha

    Lasketaanpa:

    Rakentamismääräyskokoelma D3:n mukaan koulun ilmanvaihto tulee olla käytössä klo 7-17. Ympärivuorokautisesta käytöstä ylimääräistä käyntiaikaa tulisi siis päivittäin 14h lisää. Kun jaetaan edellä mainittu vuositason kustannus 250 000 € tuntien määrällä (14*365) saadaan IV-koneiden käyttökustannukseksi tunnissa 49 €/h.

    Yleinen sähkön ostohinta siirtomaksuineen on n. 0,15 €/kWh. Kun edellä laskettu tunnin kustannus jaetaan sähkön hinnalla, saadaan IV-koneiden ottotehoksi 327 kW.

    Näiden tulosten valossa tuo aloitteen vuosikustannus vaikuttaa lievästi sanottuna yliampuvalta. Esimerkiksi Naistenlahti 1 -voimala voisi maksimitehollaan (129 MW) pyörittää vain n. 390 koulun ilmavaihtoa, eikä mitään muuta.

Comments are closed.