Runsas vuosi sitten ”Kaikki meni”-lööppi loi posiitivisen odotuksen tunteen siitä, että kohta rysähtää. Kuntauudistus oli etenemässä. Kuntakartta näytti vähärajaisemmalta ja pikkukuntien kunnanisät huolestuneita. Nyt uhkaa näyttää siltä, että kaikki mennytkään.

Olen Tampereelta, ja huolissani kaupungin tulevaisuudesta. Jos ihmiskunnan tulevaisuudesta voi sanoa jotain varmaa, niin sen, että se ratkaistaan kaupungeissa. Senpä takia kaupunkiseutujen kehitystä ei saisi pikkupolitikoinnilla möhliä.

Kuntauudistuksessa vihreiden pitää edelleen vaatia ja ajaa kaksiportaista aluekuntamallia: verotus ja yhdyskuntarakenne tulee päättää ylätasolla, arkipäivän asiat alemmalla tasolla.

Ilman tätä kaupunkirakenne hajautuu. Parhaimmillaankin kehitys ajautuu koti maankäyttösopimuksia, jossa kaikki rakentavat esikaupunkihenkisiä pientaloja kaikkialle. Kaupunkia ei rakenna kukaan.

Vihreiden on oltava kaupunkien puolella. Tarvitsemme sellaista yhteiskuntarakennetta, jossa ihmiset voivat myös elää siellä missä asuvat. Tarvitsemme lähiasumista, keskellä kaupunkia joka pystyy tarjoamaan palvelut ilman autoa ja vihreyttä ilman omaa pihaa.

Esitän hallitukselle toiveen: älkää viekö Tampereen tulevaisuutta. Toteuttakaa lööpin lupaus. Toteuttakaa kuntauudistus kaupunkiseuduilla.