Monet tuttavani ovat linkittäneet tänään artikkelia ”Miljardin myytti”, jossa Ari Korvola selvittää miten rikkailta saataisiin kerättyä miljardi euroa lisäveroilla. En nyt lähde erittelemään ajatuksen heikkouksia, sillä Olli Kärkkäinen tekee sen blogissaan paremmin. Erityisesti minua viehättää Kärkkäisen huomio siitä, miten lisämiljardin kerääminen osuisi (myös) keskiluokan kannettavaksi:

Kuinka keskimääräinen veroaste saataisiin nostettua 50 prosenttiin yli 100 000 euroa ansaitseville ilman rajua hyppäystä? Tätä varten tulisi kiristää pieni-/keskituloisten marginaaliveroasteita. Jotta keskimääräinen veroaste nousisi 50 prosenttiin, tulisi veroja kerätä enemmän noin 14 000 euroa alemmilla tulotasoilla. Jos säästetään pienituloiset veronkorotuksilta (valtionverotuksen kaksi alinta porrasta), niin yli 39 100 euron ansiotulojen marginaaliveroastetta tulisi nostaa n. 24 prosenttiyksikköä. Tällöin esim. 3300 euron kuukausipalkalla marginaaliveroaste olisi 62 % ja 6000 euron kuukausituloilla 66 % (kirkkoon kuulumattomalla helsinkiläisellä esimerkkiveronmaksajalla).

 Ja niin edelleen. Lukekaa se blogaus.

Itse haluaisin huomauttaa vain edelleenkin, että vaikka suuria pääomatuloja nauttivia voi (ja varmaan kannattaakin) verottaa vielä hieman enemmän, todelliset verokertymät tulevat Suomessa joka tapauksessa keskiluokan kautta.

Itse lähestyn asiaa aika simppelillä kuvalla, jossa yhden prosentin veronkorotukset kohdistuisivat kaikkiin tuloluokkiin. Yleistä veronkorotustahan ei näillä näkymin ole tulossa, näkyy tuosta nyt ainakin se, mikä porukka on pidettävä mukana jos halutaan täyttää valtion kirstuakin:

Toisaalta kuva osoittaa senkin, että hyvinkin pienellä pääomaveron kiristyksellä ylempiin tuloluokkiin voitaisiin saada ihan merkittäviä veronlisäyksiä. Uusi luokka voisi siis tulla nykyisen 32 prosentin pääomaverotuksen päälle, joka lankeaa maksettavaksi jo aika vaatimattomilla 50 000 euron pääomatuloilla. Melkein kannattaisi kokeilla, kun seuraavan kerran mietitään verotusta.