Vaalit ovat huomenna, ja Tampereella voi tehdä ihan todellisen valinnan siitä, millaista politiikkaa Tampereella tehdään seuraavat neljä vuotta. Alla joitain huomioita omasta kampanjastani, jossa on ollut koko ajan hyvä fiilis.*

Hyvällä fiiliksellä ei mennä kovin pitkälle, jos omat ajatukset puuttuvat. Teemoihini voi kiinnittää huomiota sivuillani, mutta tärkeimmät tulevat tässä:

  • Tamperetta kannattaa kehittää oikeammaksi kaupungiksi, joka tarkoittaa monelta osin täydennysrakentamista. Se on tärkeää niin asukkaiden saamille palveluille, tulevaisuuden yrityksille kuin ilmastollekin. Tiiviys ei myöskään tarkoita betonilähiötä, vaan viihtyisää, vaurasta ja vihreää kaupunkia. Hyvän vision tästä ovat antaneet muutamat helsinkiläiset kaupunkipoliitikot tuoreessa pamfletissaan.
  • Ratikka on tärkeä osa kaupunkikehitystä ja kaupungin eri keskusten yhdistämistä. Lisäksi se on vieläpä kannattava investointi.
  • Tampereen kaupunkiseudun verotuloja tulisi tasata. Kilpailu parhaista veronmaksajista yhdellä työssäkäyntialueella ei ole millekään kunnalle hyväksi.
  • Ajat taloudessa ovat aika ankarat. Monien julkisten palvelujen tuottamista olisi mietittävä uudelleen, mutta kuitenkin niin että valinnanvapautta lisäävät innovaatiot hyödyttävät myös köyhimpiä. IT-asioiden hoitaminen paremmin olisi tästä yksi esimerkki, jossa kaikki hyötyvät verorahojen paremmasta käytöstä.
  • Liberaali kaupunki on parempi kaupunki. Kun eri ihmisille annetaan vapaus tehdä omaa juttuaan, toisinaan vieläpä kaupunginkin kanssa yhteistyössä, syntyy hauskempi kaupunkikulttuuri helpommalla.
  • Avoimuus toimii parhaiten esimerkin kautta. Aion kirjoittaa blogiini mietteeni päätöksistä aina ennen ja jälkeen minkä tahansa lauta- tai johtokunnan kokouksen.

Tehdyt maalit lasketaan

Politiikassa kukaan ei pärjää yksin, tai ainakaan saa asioita aikaan yksin. Ollessani mukana hallitusneuvotteluissa keväällä 2011 huomasin kuitenkin, että yhdenkin ihmisen terävät kirjaukset voivat voittaa itselleen tilaa hallitusohjelmassa. Aktiivisilla tekijöillä ja ajattelevilla puolueilla on usein kohtuullisen paljon sananvaltaa.

Tampereella nämä hetket tulevat eteen taas pormestariohjelmaa kirjoitettaessa. Vihreät ovat Tamperella ryhmä, joka laittaa ratikan etusijalle investoinneista, ja jotka suhtautuvat palvelujen järjestämiseen ennakkoluulottomasti myös vaikeina aikoina.

Laitamme aina kaupunkilaisen edun eturyhmien edun edelle. Paras tapa tukea tätä on antaa vihreille vahva mandaatti pormestariohjelman neuvotteluihin – näin saamme enemmän yllä luettelemiani asioita toteutettua.

*) Olen ollut iloinen siitä, että monien tuttujen ja tuntemattomien lisäksi minua ovat tukeneet niin veteraanikansanedustaja Osmo Soininvaara taloudesta, kaupunkiaktiivi/bloggaaja Otso Kivekäs kaupungin kehittämisestä ja puoluesihteeri Panu Laturi politiikasta ihan ylipäätään.