Kirjoitin Aamulehteen lyhyesti olutkulttuurin merkityksestä, se kun oli aiheena taannoisessa Näkökulma-osiossakin. En mitenkään vähättele alkoholinkulutuksen haittoja, mutta hyviä olutpubeja ja -ravintoloita leimaava keskustelu ei ole kenenkään etu.

Lari Junkkarin kirjoitus AamulehdenNäkökulma-osiossa tarttui tärkeään asiaan: olutkulttuuri ei tarkoita pelkästään alkoholin juomista.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa myös tämä näkökulma pitäisi ottaa haittojen ohella huomioon. Alkoholinkulutuksen varjopuolet näkyvät pubeissa ja ravintoloissakin, mutta ongelmat löytyvät pääosin muualta. Kaikesta Suomessa nautitusta alkoholista kun alle kymmenesosa ostetaan ravintoloista tai pubeista.

Ongelmalähtöisen lähestymisen sijaan Suomessa, ja aivan erityisesti Tampereella, kannattaisikin tukea myönteistä olutkulttuuria: kun oluesta nauttimiseen panostetaan, kasvaa samalla myös eurooppalaisempi juomakulttuuri. Tampereen laadukkaissa panimoravintoloissa tai gastropubeissa sosiaalinen paine sivistyneeseen käyttäytymiseen on jo melko korkea. Kaupungin maine hyvänä pubikaupunkina vahvistaa tätä kehitystä entisestään.

Kaupunki voikin olla mukana tukemassa olutkulttuuriin asiallisesti suhtautuva politiikkaa, jolloin esimerkiksi kesäterasseihin ja ruokatorien anniskeluun suhtaudutaan sallivasti.