Tampereen vihreiden vaaliohjelmassa avoin IT ja avoin data mainitaan pariinkin kertaan*:

Avataan kaupungin tuottamat tietovarannot ja tuetaan niiden hyödyntämistä

Kun tehdään tietotekniikan hankintoja, varmistetaan, ettei lukkiuduta yhden toimittajan
tarjoamiin palveluihin. Hankittavissa ohjelmistoissa on käytettävä mahdollisimman paljon
avoimia rajapintoja. Kaupungin tulee olla myös vapaan lähdekoodin edelläkävijä.
Tietojärjestelmissä on myös pyrittävä laajempaan yhteistyöhön muiden kuntien kanssa.

Kaksi kohtaa itsessään eivät vielä innoita kovin paljoa mihinkään, mutta niitä yhdistelemällä saakin ihan mielekkäitä seuraavia askelia avoimen datan ja avoimen IT:n hyödyntämiseen:

 1. Dataa olisi avattava entistä enemmän: itseäni kiinnostaisi ennen kaikkea kaupungin tilinpäätös ja talousarvio, mutta ihan sellaisetkin asiat kuin kaupungin myymän tai vuokraaman tonttimaan hinnat. Jos kaupunkilaisten omaisuutta myydään, olisi ihan kiva pystyä arvioimaan vaikka sitä, saadaanko siitä kelpo hinta.
 2. Avattu data tarvitsee myös riittävät rajapinnat, mutta tässä käsittääkseni niin kirjasto kuin TKL ovat näyttämässä mallia.
 3. Jotta kahdesta edellämainitusta saataisiin jotain irtikin, pitäisi luoda malli siihen, miten kansalaisten ja yritysten tuotoksia voisi saada kaupungin käyttöön. Itse mietin mallina sellaista, että Helsingin (varmaan ihan syystäkin) hylkäämää palvelualoittetta viilaamalla voitaisiin kaupungin kaikkein huonoimmin toimiviin IT-palveluihin tai tiedontuotantomalleihin tuoda uusia ratkaisuja. Jos tähän sitouduttaisiin, olisi myös palveluiden nykyisillä tarjoajilla hyvät syyt kehittää ratkaisuja eteenpäin – ja vieläpä kustannustehokkaasti, jos korvaavaksi tarjottu palvelu olisi fiksusti ja edullisesti tehty.
 4. Jos mitään kepeää hankintaratkaisua ei saataisikaan aikaan, niin ainakin oma sarja Apps4Finlandiin voisi olla paikallaan. Yleensä luovimmat ratkaisut ovat niitä, jotka eivät välttämättä korjaa mitään olemassaolevaa, vaan tuovat jotain uutta ihmisten ulottuville.

*) Jos muiden puolueiden ohjelmista muuten löytyy vastaavanlaisia merkintöjä avoimesta datasta ja avoimesta IT:stä, niistä kannattaa kertoa – pormestariohjelmaan mitään ei saada kuitenkaan läpi kuin hyvällä yhteistyöllä.

6 thoughts to “Avoin data ja avoin IT Tampereella – seuraavat askeleet

 • Kanta

  Tampereen Vasin ohjelmasta (http://tampere.vas.fi/toimiva-kaupunki/):

  ”Tietojärjestelmiä on kehitettävä palvelemaan nykyistä paremmin niiden käyttäjien tarpeita. Järjestelmien hankinnassa pitää pyrkiä välttämään tarpeeton riippuvuutta yhdestä toimittajasta muun muassa määrittämällä sopimuksissa, että tieto on siirrettävissä järjestelmästä toiseen toimittajaa vaihdettaessa ilman kohtuuttomia kustannuksia.”

  ”Tampereen vasemmisto edellyttää kaupungilta avointa ja demokraattista päätöksentekoa. Tiedonsaanti ja osallistuminen päätöksentekoon pitää tehdä mahdolliseksi valmisteluvaiheesta valtuustokäsittelyyn ja toimeenpanoon asti. Tiedotuksen ja vuorovaikutuksen monipuolistaminen ja lisääminen kannattaa, sillä kaupunkilaisten näkemysten huomioon ottaminen parantaa valmistelua ja päätöstentekoa.”

  ”Julkishallinnon tuottaman tiedon ei pidä pölyttyä arkistokovalevyjen kätköissä, vaan sen pitää olla kaikkien saatavilla ja vapaasti käytettävissä yksityisyydensuojan sallimissa rajoissa. Avoin data ja avoimet rajapinnat antavat mahdollisuuden uusiin tapoihin kehittää demokratiaa ja kaupungin palveluita sekä tuottaa uusia liiketoiminnallisia innovaatioita. Tampereen vasemmisto ehdottaa, että Tampereesta tehdään edelläkävijä julkishallinnon asiakirjojen ja arkistojen avaamisessa.”

 • Seppo Säämäki

  Hyvähyvä!

  Kyllä tässä yhteistyöllä pormestariohjelmaan nää vielä pusketaan!

 • Jaakko Stenhäll

  Mua kiinnostaisi kyllä myös vasemmistoliittolaisten näkemykset tuohon mun palvelualoitteen virittämispohdintaan? Tällä hetkellähän Tampereen kaupungin verkkoviestintä hoidetaan aika keskitetysti omana tuotantona, joka ei välttämättä sellaisenaan tuohon taivu.

 • Karri

  En tiedä onko kokoomuksen vaaliohjelmassa avointa IT:ä tai avointa dataa, mutta Juha Ristolaisella on kyllä se yhtenä vaaliteemanaan: http://www.juharistolainen.fi/2012/09/21/avoin-data/

 • Karri

  Lisäisin avattavien listalle myös joukkoliikenteeseen liittyvät tilastot esim. eri reittien käytöstä, asiakasmääristä, kustannuksista.

  Ihan vain uusien paikkatietoa hyödyntävien sovellusten kehittämiseen olisi hyödyllistä saada sitten esim. nippelitietoa kaupungin käytössä olevien WLAN-tukiasemien sijainnista ja tukiasemaan radioiden MAC-osoitteista. Tällä informaatiolla pystyttäisiin tekemään paikannusta pelkästään tukiasemien perusteella akkua kuluttavan GPS:n sijaan.

 • Jaakko Stenhäll

  Karri: näyttää olevan yksi asioista, joista ei mainita (http://tamperelainenkokoomus-fi-bin.directo.fi/@Bin/79831e16f5e9cb8b1840c4bf66d83a3d/1349770855/application/pdf/414129/KTAkunnallisvaaliohjelma040912-1.pdf). Mutta tässä asiassa se on ihan ok, tuo asia varmasti kelpaa kunhan joku on sitä ajamassa sisään.

  Jossain ratikkahankkeen kokoluokassa epämääräisyys onkin sitten vähän huolestuttavampaa.

Comments are closed.