Tänään on muuten ollut aika paljon somessa puhetta Senja opettaa -kirjan joukkorahoituksesta, jonka poliisihallitus epäsi. Tilanne on absurdi, mtuta en puutu nyt siihen, vaan enemmän ratkaisuihin. Tilannetta parantamaan on FB-sivusto, jolla kerätään nimiä vuoden 2012-muotijuttuun, eli kansalaisaloitteeseen.

Mietin kuitenkin, että kansalaisaloitettakaan ei kannata käyttää kaikkeen. Tuskin noin hölmöllä lailla on samanlaista lobbyä takanaan kuin vaikkapa turkistarhauksella, jolloin hallituksen esitys voisi mennä läpi aika sutjakaastikin, kun haviteltavissa olisi vielä makea poliittinen voitto: yrittäjyyden edistäminen ja byrokratian vähentäminen.

Puhdas hallituksen esitys olisi siisa parempi tilanteessa, jos halutaan käyttää politiikkaa tylsästi teknologiana ja tapana saavuttaa jokin asia. Jos joukkorahoitusta halutaan saada tunnetuksi, voi kansalaisaloite toimia toki siinä paremmin. Pelkään vain, että kansaloite-vaihtoehdossa lakiesitys joudutaan joka tapauksessa kirjoittamaan kahteen kertaan, mikä hidastaa prosessia suotta. Mutta kun kädessä on vasara, näyttää koko maailma nauloilta…

2 thoughts to “Hallituksen esitys vai kansalaisaloite?

  • Juho

    Toivotaan, että hallitus ottaa onkeensa. En lähtisi turhaan kyllä toppuuttelemaan kansalaisaloitekampanjaakaan, se kun parhaassa tapauksessa potkii ministeriön rivakampaan toimintaan. Samalla saadaan aikaan kansalaiskeskustelua ja osoitettua, että hommalla on selvä kansalaisten tuki. Tämä taas lisää sitä porkkanaa, joka tästä on saatavana poliittisena voittona.

  • Jaakko Stenhäll

    Joo, no onhan se totta. Kaiken järjen mukaan vaan tuon aloitteen nimienkeräyksen aikana (tyyliin vähintään 4-6 kk), hallituksen esityksen pitäisi tapahtua. Tosin, sitten kun saadadan sähköiset allekirjoitukset (=pankkitunnukset) toimintaan, niin tämä lähinnä tekninen huomio vanhentuu.

Comments are closed.