Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas, ekonomi Jarno Lahtinen käsittelee tämän päivän Aamulehdessä Tampereen tonttiarvontaa, joka ei toimi. Lahtinen keskittyy (aivan asiallisesti muuten) arvonnan tekniseen puoleen, josta itse en juuri tiedä.

Outoa oikesataan on se, kuinka Lahtinen jättää käsittelemättä tonttiarvontaan liittyvät tappiot  laajemmin:

Kaikki tontit arvottaisiin samassa korissa ja varasijoja jaettaisiin niin monta kuin on kyseisten tonttien hakijoitakin. Nykyinen tilanne on todella nurinkurinen, kun kysyntää olisi vaikka millä mitalla, mutta tarjonta ontuu arvontajärjestelmästä johtuen.

Tilanneaiheuttaa suorastaan tappiota kansantaloudelle, kun maksukykyiset kaupunkilaiset eivät pääse rakentamaan. Tyhjä tontti ei mitään tuota. Monet ovatkin tuskastuneet odottamaan ja muuttaneet naapurikunnan puolelle.
Paras ratkaisu olisi, että kaupunki kaavoittaisi riittävästi kysynnän mukaisia asuinpaikkoja.

Arvontahan ei päästä nytkään ainakaan maksukykyisimpiä asukkaita rakentamaan, vaan arpoo keskiluokasta ne harvat jotka rakentamaan pääsevät. Tonteista ei saada niin hyvää hintaa (ja euroja kaupungille), joita voitaisiin saada jos tontit vaikka huutokaupattaisiin.

Samalla voisi miettiä sitäkin, onko Tampereella todella järkeä rakentaa omakotitaloja – niidenkö varaan tulevaisuuden Tampere rakentuu? Jos tontteja huutokaupattaisiin, olisi niistä osa mahdollista kaavoittaa vaikkapa omaehtoisten perheyhdyskuntien pientaloja varten. Kun samalla tontille tulisi useampi perhe, voisi tontista pyytää samalla hieman enemmän ja kaupunki voittaisi.

Mutta kai ihmisillä on oikeus asua omakotitalossa, jos niin haluavat? On ja ei, ja arvontahan ei tätä oikeutta tuo. Tontit (ja etenkään rakentaminen) ei ole ilmaista, vaan leikkaa auttamatta alemman puoliskon kaikista tuloluokista koko pelistä pois. Loppujen kesken tapahtuva arvonta on sitten keskiluokan satunnaista tulonsiirtoa keskenään, mikä on harvinaisen ikävä tapa jakaa niukkuutta. Harvat hyötyvät paljon, ja kaikki muut menetttävät vähän keinotekoisten halpojen (ja tyhjien) tonttien muodossa.

Sitten muuten vielä linkkivinkki Rekolan panimon blogiin, joka saa lähinnä ihmettelemään Alkon hankintapolitiikkaa.