Sorsapuisto on lempipaikkojani Tampereella. Sen verran mitä itse olen tänä kesänä käynyt hyvien kelien sattuessa kohdalle, on porukkaa ja rauhallista kaljoittelua siellä samaan tapaan kuin viime vuosinakin.

Yksi mikä sieltä edelleen puuttuu, on yleisö-wc. Sorsapuiston uudistuksen (joka ajoittui vuosille 2010 ja 2011) yhteydessä tätä ajateltiin tehtäväksi (suorastaan rahatkin varaten), mutta sitten kuvaan astui paikallinen taloyhtiö, jolle suunnitellun yleisö-wc:n paikka ei oikein käynyt. Suunniteltu paikka kuvassa alla.


View Sorsapuisto in a larger map

Miksi näin kävi, on jo vähän vanha juttu. Aamulehden kohta vuoden takaisessa haastattelussa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja oli ensinnä harmissaan siitä, että kaupunki ei taloyhtiön (jota väkeä hän kuvasi huolestuttavasti lausahduksella: ”me, jotka puiston käyttöä koko ajan seuraamme”) kanssa ollut asiasta keskustellut, vaan siirtänyt paikkaa valitusten jälkeen omatoimisesti. Tämän jälkeen nousee tietenkin myös joukko vähän erikoisempia argumentteja kuten paikalle ”häiriköinnin” takia eksyvät huumeneulat sekä se, että pienten lasten kanssa ei yleensä julkisissa vessoissa käydä (tällaisena satunnaisleikittäjänä tapaan itse kyllä viedä lapsia ihan juuri siihen vessaan mikä on lähinnä).

Sinänsä taloyhtiön puheenjohtajalle on annettava meriittiä hyvästä analyysistä sen suhteen, missä wc:n kannattaisi sijaita, eli ”itärinteellä, jossa on eniten kaljanjuojia”. Traagiseksi asian tekee se, että tämä ei taas kaupungille käynytkään, koska heidän mielestään ”wc:n pitäisi palvella puiston ensisijaisia eli leikki- ja pelipaikkojen käyttäjiä, ja toiminnalliset alueet ovat puiston länsireunalla.”

Taloyhtiölle wc:n sijainti ei siis käynyt sen takia, että se tuo paikalle joka tapauksessa nuorisoa ja häiriöporukkaa, jonka pitäisi pysytellä omalla paikallaan. Kaupunki vain ohittaa tämän tarpeen, sillä puistolle on määritelty aktiivikäyttäjät ja ensisijaiset käyttötarpeet, jolloin toissijaisia kaljanjuojia ei tarvinnut ottaa huomioon. Älyllisesti rehellistä olisi tietenkin voinut olla edes summittaisesti selvittää, kuinka paljon myös muuta kuin virkamiesten määrittelemää käyttöä puistossa on, jos se olisi auttanut tilanteen ratkaisussa. Tai sitten valtuutetut olisivat voineet olla valppaina.

Mihin tämä kiista sitten johti?

Varsinaisen toteutus ei nyt ainakaan edennyt.

Kiista ainakin näennäisesti kärjistyi siihen, että taloyhtiö vei valituksen hallinto-oikeuteen, kaupunki pysyi kannassaan, puisto uusittiin muuten ja yleisö-wc:tä ei tänä päivänä ole. Investointilistalta kohde periaatteessa löytyy, mutta momentumia sen toteutukseen kokonaisuudistuksen jälkeen ei ehkä riitä, kun investointeja karsitaan ja puiston kehitys on muuten viety loppuun. Tai sitten asia makaa vielä hallinto-oikeudessa, mikä on myöskin ihan mahdollisuuksien rajoissa.

Nuorison oleskeluhan on kuitenkin kummajainen yleisten tilojen suhteen. Yleissuunnitelmissa ajatellaan, että puistoissa pitää voida viihtyä, mutta ennen kaikkea siten kuin lapset viihtyvät leikkiessään tai siten kuin keski-ikäiset tulevat viihtymään kesäkahvilaan. Virallisesti tietenkin toivotaan, että puistot olisivat kaikkien kaupunkilaisten olohuoneita. Vähänkin varttuneemmille kansalaisille puistot eivät sitä tietenkään ole, heillähän on olohuoneet, takapihat ja kesämökit.

Opiskelijoilla, nuorilla tai muuten vain vähävaraisilla niitä keskimäärin ei ole.

Siksi puiston ”aktiivikäytön” ei ihan välttämättä tarvitsisi olla trendikästä, leikkeihin tai peleihin kohdentuvaa tai muutenkaan ylipäätään erityisen aktiivista. Puiston ”aktiivikäyttäjät” voivat ihan hyvin olla passiivisia oleskelijoita, jonka aiheuttamia haittoja naapurustoon kannattaa lievittää – vaikka antamalla periksi silmämääräiselle analyysille siitä, keiden tarpeita yleisö-wc palvelisi. Uusitun puiston reunamille kuseksiminen* on vain kaikille osapuolille noloa ja maalaista.

*) Tampere-talo tai vaikkapa jonkun läsnäolevan seurueen jäsenen (kuten meikäläisen) koti, ovat tietenkin fiksumpia vaihtoehtoja, joista ensimmäiseen kaikilla ei ole uskallusta ja jälkimmäiseen mahdollisuutta.

PS. Muistathan myös kunnallisvaalisivuni.