Olen ajautunut myös presidentinvaalien osalta vedonlyöntiin. Viimeksi vaalivedot eivät menneet kovin onnellisten tähtien alla, kun vaalitulos masensi yleisesti niin paljon, että laput jäivät tarkastamatta.

Presidentinvaaleissa on se hyvä puoli, että vaikka kuinka Haavistoa kannatankin, on samalla mielessä että tämä ei nyt ole niin kovin vakavaa. Vaali-iltana ja sen jälkeen lapun voi tarkastaa vaikka miten olisi käynyt.

Mihin vaalituloksen arpominen sitten kannattaisi perustaa? Ehkä ainoa järkevä tilastollinen tieto irtoaa tämän viikon gallupeista, joiden otosaikoja katsomalla voi hieman koittaa ennakoida liikkeen suuntaan, ja yrittää ottaa nostavia sekä laskevia tekijöitä huomioon. Menetelmä ei ole tieteellinen, mutta aivoni ovat päättäneet korvata nyt vaikeamman kysymyksen kunkin ehdokkaan mahdollisuuksien tarkasta arvioinnista tällaisella. Jos mietitte miksi näin, kannattaa lukea Kahnemania.

HS-Gallup
tehtiin 11. – 15.1. kyselyihin perustuen, joten siinä kuvataan osin jo äänestyspäätöksen tehneitä. HS mittasi tulokset äänestypäätöksen tehneistä, jolloin Niinistölle saatiin 39 prosentin, Haavistolle ja Väyryselle 17 prosentin, Timo Soini 9 prosentin sekä Lipposelle ja Arhinmäelle 6 prosentin kannatukset. Biaudet ja Essayah saivat ilmeisesti sitten vähemmän.

Ylen tutkimus
antoi enemmän dataa, ja se tehtiin hieman pidemmällä ajalla (10. – 18.1.). Loppupää voi pitää siis sisällään hiemna HS-Gallupin tuomaa nostetta Haavistolle ja Väyryselle. Kantaa ottaneiden joukossa Niinistö saa 42 prosenttia, Haavisto 18, Väyrynen 14, Soini 8, Lipponen 7, Arhinmäki 5 ja Biaudet sekä Essayah 3 prosenttia. Jostain syystä osa äänestäneistä ei ole halunnut kertoa kantaansa, ja heitähän tässä ei näy. Näistä ja taustatiedoista voi sitten vetää joitakin spekulointeja:

  • Lipposen ja Arhinmäen äänestäjät ovat nyt aika core-vasemmistolaisia. Jos 12 prosenttia todennäköisistä äänestäjistä äänestää vasemmistolaista ehdokasta, on se melkoista. Tosin otannassakin demareita ja vaslia eduskuntavaaleissa nyt äänestäisi 23 % vastaajista.
  • Samalla Haaviston luvuissa voisi tavallaan ajatella olevan ilmaa. Otannassa vihreäksi julistautuvia näyttäisi olevan 12 prosenttia, mikä on eduskuntavaaleihin nähden aika paljon enemmän. Itse asiassa kohtuuttomasti enemmän, kun muistelee niitä gallupien raakadatoja ennen eduskuntavaaleja joissa vihreiden potentiaalisen suosion ylälaita meni 9,5 prosentissa. Ei kannata käsittää väärin, kyllä minä tykkäisin että suosio kasvaisi, mutta tässä ei nyt kaikki vain osu yksiin
  • Toisaalta Haavistoa laskee tuo pitkähkö Ylen otanta-aika, jonka jälkeen nousua on voinut tulla, ja tämä on vielä osin realisoitunut Ylen gallupiin HS-gallupin julkaisun jälkeen. Kaiken kaikkiaan jo näiden gallupien aiheuttamat rinnakkaisvaikutukset toisiinsa tekee kaikesta spekulaatiosta sellaista pseudotiedettä, että ainakin itse suhtaudun melko kriittisesti nyt teräviin näkökulmakolumneihin siitä, mistä Haaviston nousu johtuu. Piruko sen tietää, paitsi sen osuuden joka tulee miehestä itsestään.

Jos jostakin tulee vielä liikahduksia, niin tarkastelisin tuon taustadatan sivulta 1 saraketta ”ikä”, sivun 2 saraketta ”asuinkunta” ja sivun kolme saraketta ”äänestäisi eduskuntavaaleissa”. Niistä saa ainakin pari juttua irti:

  1. Keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä suurin suosikki tällä hetkellä on ”Ei tiedossa”, tosin ikäryhmässä 35-49 Niinistö on vielä ihan tasapainoisissa asetelmissa. Nuo ihmiset myös äänestävät, joten pitää seurata tarkalla korvalla lupauksia kansaneläkkeistä ja eläkeiästä. Nuorissa (18-24 v.) Haavisto on suosituin, mikä ei perinteisesti ole kovin kestävää kannatusta.
  2. Alle 50 000 asukkaan kaupunkien äänestäjistä suurin osa ei vielä tiedä ketä äänestää. Kuvittelisin että aika tiukkaa rundaamista Etelä-Suomen pikkupaikoilla on vielä tiedossa.
  3. Keskustalaiset ja demarit eivät yllättävän suurelta osin tiedä ketä äänestää, paitsi neljäs- tai viidesosa tietää äänestävänsä Niinistöä, puolet kepulaisista Väyrystä ja kolmasosa demareista Lipposta. Tuolla on kuitenkin vielä satojatuhansia ihmisiä ilman päätöstä, joista osa suuri osa voi tietenkin jäädä kotiinkin.

Kun nuo palaset saa paikoilleen, yhdistettynä vielä arvioon vasemmistouskollisuudesta, alkaa veikkauskin hahmottua. Sitä pidän aika varmana, että Haavistolla nousu jatkuu vaikka noissa tämän hetken luvuissa ilmaa olisikin. Uutta voitettavaa kuitenkin momentumin kautta noissa kohdissa 1-3 on reilusti.