Jyrki Katainen lähetti eri puolueille kysymykset, joiden pohjilta hallitusneuvotteluja tunnustellaan. Hesari julkaisi kysymykset ystävällisesti kaikkien ruodittavaksi.

Tietenkään kaikkea noissa ei voi kysyä, ja veikkaankin että ajatuksena Kokoomuksella on jonkinlainen haarukointi siitä, kuinka paljon liikkumavaraa persut voivat muotoilla etenkin tähän: ”Oletteko valmiit hyväksymään Suomen jo tekemien sitoumuksien loppuunsaattamisen euroalueen sekä Suomen vakauden, talouskasvun ja työllisyyden turvaamiseksi?”

Samalla kaavalla Katainen testailee myös kestävyysvajeeseen vastaamista. Tämä on parhaimmillaan ovelaa, sillä neuvottelut olisi parhaimmillaan helppo aloittaa, jos vain näistä kysymyksistä päästään sopuun, niin silloin päästään muistakin.

Tämänkin pohjalta voidaan nostaa esiin perimmäinen kysymys, vaikkakin hallitusneuvottelujen kannalta kohtuullisen epärelevantti: mihin vihreitä tarvitaan.. Vastaushan on yhtä aikaa vähän tuskastuttava, mutta samalla vakaumusta kummasti lujittava: nostamaan esille ne tärkeimmät asiat, jotka kestävyysvaje- ja hyvivointipulinassa unohtuu. Vajetta on nimittäin talouden kestävyyden lisäksi luonnon monimuotoisuuden kestävyydessä ja ilmastopolitiikan kestävyydessä. Viiden miljoonan vihreän sävyn puolue Kokoomus ei näihin asioihin vilkaisekaan, ja siinä on sentään puolue joka näillä asioilla sentään toisinaan kampanjoi.

Vaikuttaakin, että ympäristö ja ilmasto ajetaan sivuraiteelle jo hallitustunnustelujen ensimmäisellä kierroksella. En jaksa toivoa, että se olisi työllä ja oikeudenmukaisuudella kampanjoineelle demareille tai ilmeisistä syistä persuille kysymys, mihin mikään voisi ainakaan kaatua.

PS. Toukolla on Virnun blogissa hyvä kirjoitus siitä, mitä oikeasti tarvittaisiin. Veikkaan, että ekologisen jalanjäljen pienentämiselle ei perusteta omaa hallitusneuvotteluryhmäänsä.

4 thoughts to “Kataisen kysymykset – ei sävyn sävyä vihreää

 • Karri

  Vasemmistoliitto näköjään päätti sitten esittää noita kysymyksiä:

  ”Pahoittelemme sitä, että tunnustelija ei kysymyksissään ottanut esille tulonjakoon ja oikeudenmukaisuuteen tai energiapolitiikkaan, ympäristöön ja ilmastonmuutoksen liittyviä kysymyksiä. Vasemmistoliiton neuvottelijat pitävät näitä kysymyksiä tärkeinä määriteltäessä hallituksen linjaa.”

  http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/05/vasemmistoliitto_2557420.html

 • Jaakko Stenhäll

  Meiltä lähetettiin juuri kanssa nuo vastaukset, joita lähdin osana valtuuskuntaa eduskuntaryhmän kanssa viestittämään. Tullee kohta mediaan.

 • Karri

  Varsin hyvää tekstiä ja siellä oli sitä kansantajuista selitystäkin ja perusteluja mielestäni nyt mukana hyvin. Tuota kehitysapua ja pakolaiskiintiöiden nostoa voi tosin olla hankala myydä, kun katsotaan kuinka paljon perussuomalaisten linjat saivat kannatusta.

 • Jaakko Stenhäll

  Niin, tuo tavoite kohti kehitysapua on vain ollut pitkän aikaa sellainen tavoite, joka vasta näiden vaalien alla on alkanut rakoilla, etenkin PS:ssä ja Kokoomuksessa.

  Pakolaiskannat ovat aika tiukkaa reaalipolitiikkaa, johon liittyy sekin että Libyan tilanteen (ja siitä aiheutuneiden pakolaisvirtojen) takia Ranskan ja Italian rajaa ollaan nyt väliaikaisesti sulkemassa vastoin Schengenin sopimusta. Huono homma EU:lle, huono homma meille.

Comments are closed.