Taloussanomat uutisoi Suomea vedätettävän kriisimaiden paketeissa ylimääräisillä vastuilla. Teknisesti tuo on totta ja jos vaalit olisivat vielä tuloillaan, olisivat Kataisen eläkerahapuheet entistä nolompia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuossa bail out -taakanjaossa ei ole kyse lähtökohtaisesti siitä, että kaikki kantavat omien pankkiensa vastuut tai omat vastuunsa ylipäätään. Uskottavuuden palauttaminen edellyttää sitä, että vakaat maat (ml. Suomi) lainaavat uskottavuuttaan paketteihin, jotta niistä saadaan keskimääräistä uskottavampia. Jos kaikki osallistuisivat pelastusoperaatioon vain kansantalouksien tai riskien koon suhteessa, olisi paketti vähemmän tehokas.

Taloussanomat varmasti tietävät tämän. Poliittiset seuraukset ovat vain aika jännittäviä katsoa nyt kun Alex Stubb joutuu puolustelemaan ulkomaille Soinin uskottavuutta, ja Soini joutuu puolestaan puolustelemaan uskottavuutta ihan äänestäjilleen. Joku voisi ajatella, että vakaa ja hyvämaineinen Suomi voisi voittaa solidaarisuuden osoituksella Euroopassa uutta vaikutusvaltaa, mutta en usko että hallitusneuvotteluissa asia saa kovin paljoa jalansijaa. Stubb Soinin takuumiehenä kertoo kyllä aika selvästi, että tuo epäpyhä allianssi ei tule kestämään.

Euroopan ongelmathan eivät varsinaisesti tähän ole loppumassa.

Lukuvinkki: Jos haluaa saada mielensä mustaksi taloudesta noin yleensä, kannattaa lukea Scott Sumnerin vieraskynä Economistista.