Yhdyskuntalautakunnan lista 12.5.

Lista vaikuttaa taas vähän sellaiselta, että istumiskestävyyttä koetellaan.

 

Ajankohtaiset asiat

Ajankohtaisissa asioissa on oikeastaan vain kaksi, mutta sitäkin suurempaa asiaa – nimittäin raitiotien tilannekatsaus ja raitiotiekatujen yleissuunnitelmat sekä Nurmi-Sorilan osayleiskaava. Raitiotiekatuihin liittyen osallistamista on tehty sen verran paljon, että yritän itse puuttua asioiden kulkuun mahdollisimman vähän – jos eri sidosryhmiä on kuultu jo valmisteluissa, pitäisi lautakunnan tämä päätöksenteossakin huomioida.

Ko. katuihinhan liittyy aika paljon ristiriitaisiakin odotuksia, kun tilaa ratikan lisäksi tarvitaan pyöräilyyn, kävelyyn, autoiluun ja muutamissa kohdissa ihan oikeutetusti kadunvarsipysäköintiinkin. Mitä olen suunnitelmiin tutustunut, pääosin hyviä kompromisseja on saatu tehdyksi.

Nurmi-Sorila etenee kuten pormestariohjelmassa on päätetty. Enää pitäisi keksiä, kuka sinne haluaisi muuttaa.

 

Ylä-Pispalan suojelukaavat (asemakaavat 8256 ja 8257)

”Mökin sai tehdä ihan mielensä mukaisen: pitkittäin, poikittain, vinottain; hirrestä, laudasta, sahanpurusta, tiilestä, betonista; maalata vaikka raitaiseksi; jatkaa, korottaa, tehdä jiirejä, pykäliä, portaita, siltoja, kaaveleita. Ja eikö muka tehty? Kyllä! Ei kysytty rakennuspiirustusta, ei työsuunnitelmaa, kustannusarviota, arkkitehtia, mestari, teettäjää, ei muuta kuin siitä poikki ja seinään. Niin kuin linnut tietävät miten pesänsä rakentavat, niin tiesivät Pispalan miehet, miten syntyi Luojan palikkaleikki korkealle moreenipenkereelle. Kaltevaa kamaraansa uhmaten jokainen mökki ja mies pyrki vain julistamaan omaa olemisen riemuaan”

– Lauri Viita, Moreeni.

Hauskinta Pispalan suojelussa on sen anarkistinen historia – alue, joka on syntynyt villisti ja vapaasti, suojellaan nyt pitkälti nykyiseen olotilaansa. Ymmärrän kyllä kaavan tarkoituksen: historia kulkee tiettyjä polkuja, ja osa näistä poluista on hyvä rakennetussakin ympäristössä säilyttää.

Kaava on ollut tekeillä kauan, ja tämä itse asiassa on jonkinlainen ongelma. Kun on ollut tiedossa, että alueelle tulee suojelukaava, on kiinteistönomistaja saattanut ikään kuin varmuuden vuoksi alkaa toteuttaa poikkeamishakemuksella rakentamista ennen kuin kaava astuu voimaan. Näitä olemme sitten ratkoneet lautakunnassa kohtuullisen paljonkin, eikä toiminta kaikilta osin ole ollut ehkä linjakastakaan vaikka parasta oltaisiin yritettykin.

Suojelukaava itsessään on minusta kuitenkin hyvä – portaat ja kadut säilyvät suunnilleen sellaisinaan. Alueen rakennuksista suojelun piirissä on n. 60 %, eikä vastaavaa aluetta tule Suomesta heti mieleen. Samalla kuitenkin tonttitehokkuudessa pyritään koko alueen osalta mahdollisimman tasapuoliseen 0,5:een.

Täydennysrakentamisessahan on sekin hyvä puoli, että kun asumisväljyys Pispalassakin on kasvanut, voidaan uusilla rakennuksilla varmistaa palveluiden säilyminen.

 

Pispalan palikkaleikki. Kuva: Arto Jalonen

Pispalan palikkaleikki. Kuva: Arto Jalonen

 

Hämeenkatu 3:n (Lumilinna) asemakaavaehdotus

19 uutta asuntoa Hämeenkadun ja Tuomiokirkonkadun kulmaan nykyistä rakennusta kaksi kerrosta korottamalla. Joku tietenkin voi moittia, että taas pakotetaan ihmiset Tampereen keskustaan kapealle kannakselle, mutta uskaltaisin veikata että asunnot viedään käsistä, vaikka pysäköintipaikatkaan ei lisäänny. Tonttitehokkuus nousee 4,05 4,8:aan.

Lumilinna

Lisää kaupunkia Hämeenkadulle

 

 

Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen, Ikuri

Tarkoitus on ollut tehdä townhousea, mutta eipä nyt tulekaan vaan rivi- ja luhtitalotyyppistä ratkaisua pienkerrostalojen ja omakotitalojen oheen. Ihan ok ratkaisu, lisää esikaupunkia Ikuriin.

 

Asemakaavaehdotuksen hyväksyminen, Haukiluoma (Tyvikulma ja Lintuviidankulma)

10 000 k-m2 Haukiluomaan, kerros- ja pientaloja. Toisiinsa kytköksissä olevat kerrostalot suojaavat vastaavasti omakotitaloja ja tästä syntyy sitten tuollainen luonnonläheinen kortteli, kuten on kuvassa.

Haukiluoma

 

Ihan ok ratkaisu, mutta samalla vaivalla oltaisiin saatu kerrostaloja lisääkin. Tämähän on hivenen hassuakin, että kerrostalojen asukkailla houkutellaan palvelut ja tehdään kaavat taloudellisesti mielekkäiksi, jotta voidaan subventoida omakotitaloasutusta. Tiedän, että tästä on toisenlaisiakin näkemyksiä, mutta melko paljon tunnutaan tekevän ratkaisuja ns. parempien veronmaksajien hyväksi.

 

Poikkeamishakemus Pispalassa

Haluttaisiin rakentaa kaksi taloa, joista toiselle ei esittelijä olisi lupaa myöntämässä, ja toisellekin tiukoin ehdoin. Hyvä, että suojelukaavan henki vaikuttaa poikkeamishakemuksiinkin. Jos haluaa tutustua, miten herkkiä ja detailinomaisia asioita Pispalan kehittämiseen nykyisin liittyy, on tuo päätösesitysteksti jonkinlainen moderni klassikko.

 

Hannulankadun katusuunnitelma

Kävelyn ja jalankulun olosuhteet parantuvat hieman kadulla, jossa kuitenkin pitää säästää 6,5 metriä joukkoliikenteen käyttöön. Tosin Tampereen polkupyöräilijätkin ovat muistutuksessaan oikeassa, että jos lain mukaan pyöräillään, niin kohtuullisen paljon tienylityksiä tulee syntymään. Tämä altistaa jalkakäytäväpyöräilylle, jota pyritään maalauksin ja kyltityksin vähentämään.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tampere, Yhdyskuntalautakunta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *