VM:n luvut olisi parempi saada pöytään.

Valtiovarainministeriön suhdanne-ennuste kerrotaan julkisuuteen vasta kehysriihen jälkeen, kertovat Verkkouutiset. Lainataan VM:n viestintäjohtajaa:

Hän kertoo Verkkouutisille, että kehysriihen päätökset vaikuttavat itsessään ennusteen lukuihin. Siksi ennustetta ei voida vielä kertoa julkisuuteen kehysriihen yhteydessä.

Sihvola tarkensi Verkkouutisille myöhemmin, että suhdanne-ennusteen julkaisuajankohtaa ei ole lykätty, vaan julkistaminen tapahtuu valtiovarainministeriön normaalin aikataulun mukaisesti. Julkisuudessa on siis esitetty aiemmin virheellistä tietoa, että julkaiseminen tapahtuisi jo 22. maaliskuuta.

Eikö reiluinta olisi kertoa suhdanne-ennuste sekä ennen että jälkeen kehysriihen? Lisätyötä tämä ei tuottaisi kun kerran luvut kerrotaan ministereille joka tapauksessa ennen kehysriihtä (kuten jutussa todetaan). Menettelytapa antaisi kuitenkin samalla hyvän tavan kansalaisille arvioida VM:n näkemystä hallituksen politiikkatoimista.

Samalla tämä voisi vahvistaa vaikutelmaa VM:n tutkimusosaston riippumattomuudesta, jota tämänkaltainen uutisointi vähän nakertaa. Nyt tuntuu vähän siltä, että kehysriihessä neuvotellaan kaiken muun ohella myös siitä, millaisen tulevaisuudenkuvan tutkijat ja poliitikot voivat yhdessä rakentaa, ja millaiset yhteiset olettamukset tämän pohjalle löydetään.

Normaali metodihan olisi se, että poliitikoille tuotetaan tietoa, jonka pohjalta tehdään päätökset, ja näitä päätöksiä taas sitten arviotaisiin uusissa ennusteissa, jotka olisivat kaikille avoimia. Nyt käytettävä järjestelyhän palvelee etenkin niiden poliitikkojen etuja, jotka eivät voi talouden kautta ratkaisujaan puolustelemaan. On helpompi vastustaa vaikka eläkeiän alarajan nostoa tai puolustaa massiivisia leikkauksia, kun samalla ei joudu julkisuudessa toteamaan päätösten vaikutusta odotettavissa olevaan kasvuun tai työllisyyteen.

Lisäksi on outoa, että viestintäjohtaja joutui täsmentämään, että aina on ajateltukin niin, että ennuste kerrotaan vasta 29. päivä. Tämä ei selityksenä vaikuta oikein tolkulliselta, kun miettii että mitkä asiat ovat VM:n viestinnässä tärkeitä. Tuntuu oudolta, jos viestintäjohtaja ei ole perillä laitoksensa keskeisten mediaulostulojen aikatauluista. Toisaalta valtionhallinnossa tätäkään vaihtoehtoa ei voi sulkea täysin pois.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Uncategorized.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *