Vastine AL:ssä: Biologia osoittaa, että turpeen poltosta tulisi luopua

Kirjoitin Aamulehteen vastineen mielipidekirjoitukseen, jossa haluttiin lisätä erityisesti turpeen energiakäyttöä.

Viialalainen Seppo Pentti kirjoitti (11.4.) siitä, miten Suomen metsien sekä soiden hyötykäyttöä energiantuotannossa tulisi lisätä.
Puun osalta Pentin kanssa on helppo olla samaa mieltä – sen hyötykäyttöä voisi lisätä. Jotta suomalaisesta puusta ja hakkeesta tulisi kannattavaa energiakäytössä, pitäisi EU:n päästökaupan selvästi kiristyä nykyisestä.
Tähän me vihreät olemme tietenkin valmiit, ja halua näyttää löytyvän laajalti muistakin puolueista. Onkin hyvä nähdä, että vastuullinen ilmastopolitiikka on suomalaisen kestävän talouden etu.
Turpeen osalta tilanne on toinen – nimenomaan Pentin mainitsemien biologisten syiden takia. Nyt poltettava, ja ilmakehää kuormittava, turve on kertynyt soihin 5 000–10 000 vuoden ajanjaksolla.
Näinpä sen sisältämän hiilen vapauttaminen ilmastoon on yhtä kuormittavaa kuin muidenkin fossiilisten polttoaineiden. Uusien soiden valjastaminen turvetuotantoon kiihdyttäisi osaltaan ilmastonmuutosta ja aiheuttaisi samalla paikallisia ympäristöhaittoja. Tämän takia turvetuotannosta tuleekin siirtymäajan puitteissa luopua.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Uncategorized.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *