Kaupunginvaltuuston kokous 19.2. ja ajankohtaista asiaa taloudesta

Kaupunginvaltuusto kokoontuu huomenna maanantaina helmikuun kokoukseensa, ja lisäksi julkisuudessa on keskuteltu Tampereen talouden tasapainottamisesta. Ajattelin itse nostaa muutamia ajatuksia blogiin.

 

Talouden tasapainottaminen

Talouden tasapainottamista on tehty kaupunginhallitus ohjausryhmänä nyt pitkin alkuvuotta, ja työ jatkuu koko kevään. Tähän liittyen demareiden ryhmänjohtaja Atanas Aleksovksi otti lehdessä kantaa sen suhteen, että mahdollisten säästöjen vaikutukset on arvioitava, ja esimerkiksi peruskoulun ryhmäkokoihin tai subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ei tule koskea. Vihreiltä samassa avoimuuden hengessä kirjoitti Olga Haapa-aho, ja edellytti että kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta leikkauksia ei tehdä – ja leikkausten lisäksi keinovalikoimassa pitäisi muistaa etenkin kiinteistöverot, mutta tarpeen tullen myös kuntavero.

Itse olen myös taloutta tasapainottamassa ihan vakavasti – jos mitään ei tehdä, investointikykymme heikkenee vuosien myötä, ja tätä taustaa vasten säästötavoite on asetettu. Samalla säästöissä tulee pitää jonkinlaista malttia: hyvät kunnalliset palvelut ovat toisaalta tärkeitä heikossa asemassa oleville, mutta myös ihan kaikille. Kun osana joukkoliikenteen säästöjä on ajateltu linjan 15 lopettamista, on asiasta noussut esiin melkoinen kansanliike eräällä kaupungin vauraimmista alueista. Tampereella vain on totuttu tietyllä tavalla hyvään palveluun ja hyviin palveluihin.

 

Kaupunginvaltuusto 19.2.

Kaupunginvaltuuston lista on aika rauhallinen, mutta aloitteita käsitellään aika reipas määrä. Pari huomiota:

  • Otavallanhovin (Tuomiokirkonkatu 38) kaava tulee käsittelyyn. Tästä on ollut puhetta eri vaiheissaan, mutta mielestäni nyt tehty ratkaisu on ihan kohtuullinen, ja taloudellisesti vaikeaan paikkaan joutuneet talon osakkaatkin saavat tolkullisen ratkaisun. Rakennushistoriaa menetetään (sädesienelle tosin), mutta kaupunkikuvallisesti pystyn ratkaisun kanssa hyvinkin elämään.
  • Pyynikin Pyhärannan kaava: tämä on herättänyt jonkun verran keskustelua, mutta olen ollut tätä aikoinaan monessa eri elimessä käsittelemässä, ja olen käsityksessä että vihreä ryhmä muutenkin on kaavan takana.
  • Aloitteissa on pari ihan mielenkiintoista vastausta:
    • Tervehdin lämmöllä erityisesti vastausta Jari Niemelän aloitteeseen ns. Molinin tontin täydennysrakentamiseksi. Asia aiotaan ottaa käsittelyyn tänä vuonna osana Keskustorin visiotyötä. Tavallaan toivoisin, että tämä ei jäisi hautumaan vaan läntistä keskustaa näiltä osin pian kehitettyä, nykyinen parkkipaikka ei oikein palvele kaupunkia.
    • Samoin eräs ikuisuusaihe liittyen kaupungin tilojen vuokraamisen eettisiin ohjeisiin on etenemässä: tavoitteena on, että tiloja ei saataisi jatkosssa vuokrattua rasistisiin, ihmisoikeuksia sortaviin tai vihapuhetta edistäviin tilaisuuksiin. Asiaan liittyvä ohjeistus on jo ihan kohtuullisen hyvällä tolalla, mutta nyt on vielä hiottu erästä muutosta päätösesitykseen, jolla virkamiehet vielä lisää selkänojaa tilanvarauksia pohtiessa.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Tampere, Valtuuston kokoukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *